Thursday, November 24, 2011

Jovana Marković

Ukoliko pomno pratite modna dešavanja kod nas, sasvim sigurno već znate u čije ruke je otišla Textil nagrada za mlade kreatore, da, u pitanju je Jovana Marković!
Izuzetno nam je drago da vas bliže upoznamo sa kreatorkom koja će svoju sledeću kolekciju prikazati pod našim okrijem.
O izboru pobednika odlučile su nijanse, posle dugog većanja i pregledanja kolekcija, Textilov žiri složio se da je Markovićeva zaslužila nagradu i podsticaj na početku svoje karijere.
Ona nam je prikazala "Le Petit Fouet" kolekciju za jesen/zimu 2011/12. godine, a osnovna nit inspiracije vrti se oko četrdesetih godina prošlog veka, kao i oko konja i džokeja. Oštro sečenje i koža, po kojima ju je publika upamtila još 2007. godine kad se prvi put predstavila, i ovoga puta su zastupljeni, ali ublaženi nežnijim materijalima i obogaćeni intenzivno zelenom i bogatom bordo bojom. Pažnju su nam privukli i znalački uklopljeni detalji, bilo je tu nitni, resa, transparentnih materijala i čipke...
Jovanina devojka ove sezone vrlo uspešno flertuje sa rok šikom i bez velikog truda privlači pažnju na sebe. Stajlingom revije Markovićeva nas je asocirala na najbolju englesku tradiciju, a svi modeli iako drugačiji i zanimljivi imaju visoku upotrebnu vrednost i vrlo su nosivi.
Jovana nam je prižila zaokruženu dizajnersku priču i jako nam je drago da se većina modne publike složila sa našim ovogodišnjim izborom.
Jovani je u ime kompanije Textil nagradu uručila naša saradnica Jelena Karakaš, vama poznatija kao autorka modnog bloga konevolicipele.com. Još jednom čestitamo Jovani i sa nestrpljenjem očekujemo sledeću nedelju mode... Jedva čekamo modele već etabliranih kreatora, a naravno bićemo tamo da ispratimo i nove nade i skrenućemo pažnju na mlade talentovane kreatore kojima je na početku karijere potrebna podrška i vetar u leđa. Textil će, kao i do sada, biti tu za njih.